Ένα αθησαύριστο κριτικό δοκίμιο του Γιώργου Κοτζιούλα

gioko

Γιώργος Κοτζιούλας

Στα τέλη του Δεκέμβρη του 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της συγγραφέως Αθηνάς Βογιατζόγλου «Ποιητική και Πολεμική. Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα. Επίμετρο γλωσσάρι Νίκος Σαραντάκος», Αθήνα, Εκδόσεις Κίχλη.

Η βιογραφία είναι γραμμένη με ζήλο και αληθινή αγάπη για τον άνθρωπο και για το έργο του πνευματικού δημιουργού. Η συγγραφέας με εξομολογητική ειλικρίνεια τονίζει «Η συγκέντρωση των δημοσιευμάτων του Κοτζιούλα, πάντως, δεν θα είναι ποτέ πλήρης» και δικαιολογεί τον λόγο «καθώς ο ποιητής συνεργάστηκε με έναν πολύ μεγάλο αριθμό αθηναϊκών και επαρχιακών περιοδικών και (συχνά παράνομων) εφημερίδων της εποχής». Σ’ αυτή την πρόσκληση-αδυναμία συμμετέχω με ένα αθησαύριστο κριτικό δοκίμιο του Κοτζιούλα που δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα της Κοζάνης.

Ο συγγραφέας Γιώργος Κοτζιούλας (1909-1956), στα τέλη Ιουνίου του 1933 ταξίδεψε για την Κοζάνη. Οπωσδήποτε τις πρώτες μέρες του Ιουλίου βρίσκεται στην πόλη και διάβασε τις τοπικές εφημερίδες. Στην εβδομαδιαία εφημ. «Πρωτοπορία» αρ. φυλ. 6, 1 Ιουλ. 1933 διάβασε το δοκίμιο «Κριτικά σκίτσα. Ο ποιητής Λάμπρος Πορφύρας» με αρχικά Κ.Β. (Κων. Βέρος, φιλόλογος καθηγητής) και γι’ αυτό φαίνεται, ότι αμέσως έγραψε στις 3 Ιουλίου και δημοσιεύτηκε απάντηση  -επιστολή- , δοκίμιο «Φιλολογικές συζητήσεις.

por

Λάμπρος Πορφύρας

Ο Πορφύρας ο πραγματικός» στην ίδια εφημερίδα «Πρωτοπορία», αρ. φυλ. 7, 8 Ιουλίου 1933. Σε λίγο, στις 11 Ιουλίου ο συγγραφέας με τα αρχικά Κ.Β. απάντησε με νέο δοκίμιο με τον τίτλο «Ενός ο εστί χρείας». Το χειρόγραφο αυτό δυστυχώς παρέμεινε, για άγνωστους λόγους, αδημοσίευτο.

Το ταξίδι-επίσκεψη του Γ. Κοτζίουλα στην Κοζάνη για χρόνια, βασάνισε τον διευθυντή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τον αείμνηστο Βασίλη Σιαμπανόπουλο, που ισχυριζόταν ότι  εκτελούσε δημοσιογραφική αποστολή. Η συγγραφέας όμως Αθηνά Βογιατζόγλου τώρα μας διαφώτισε ότι ήταν ταξίδι αναψυχής και φιλοξενούνταν από τον φίλο γιατρό Φιλοποιμένα Στεφανίδη.

  ΕΡΕΥΝΑ

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΑΒΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s