Γιώργος Κοτζιούλας
Στα τέλη του Δεκέμβρη του 2015 κυκλοφόρησε το βιβλίο της συγγραφέως Αθηνάς Βογιατζόγλου «Ποιητική και Πολεμική. Μια βιογραφία του Γιώργου Κοτζιούλα. Επίμετρο γλωσσάρι Νίκος Σαραντάκος», Αθήνα, Εκδόσεις Κίχλη.
Η βιογραφία είναι γραμμένη με ζήλο και αληθινή αγάπη για τον άνθρωπο και για το έργο του πνευματικού δημιουργού. Η συγγραφέας με εξομολογητική ειλικρίνεια τονίζει «Η συγκέντρωση των δημοσιευμάτων του Κοτζιούλα, πάντως, δεν θα είναι ποτέ πλήρης» και δικαιολογεί τον λόγο «καθώς ο ποιητής συνεργάστηκε με έναν πολύ μεγάλο αριθμό αθηναϊκών και επαρχιακών περιοδικών και (συχνά παράνομων) εφημερίδων της εποχής». Σ’ αυτή την πρόσκληση-αδυναμία συμμετέχω με ένα αθησαύριστο κριτικό δοκίμιο του Κοτζιούλα που δημοσιεύτηκε σε μια εφημερίδα της Κοζάνης.
Ο συγγραφέας Γιώργος Κοτζιούλας (1909-1956), στα τέλη Ιουνίου του 1933 ταξίδεψε για την Κοζάνη. Οπωσδήποτε τις πρώτες μέρες του Ιουλίου βρίσκεται στην πόλη και διάβασε τις τοπικές εφημερίδες. Στην εβδομαδιαία εφημ. «Πρωτοπορία» αρ. φυλ. 6, 1 Ιουλ. 1933 διάβασε το δοκίμιο «Κριτικά σκίτσα. Ο ποιητής Λάμπρος Πορφύρας» με αρχικά Κ.Β. (Κων. Βέρος, φιλόλογος καθηγητής) και γι’ αυτό φαίνεται, ότι αμέσως έγραψε στις 3 Ιουλίου και δημοσιεύτηκε απάντηση -επιστολή- , δοκίμιο «Φιλολογικές συζητήσεις.
Λάμπρος Πορφύρας
Ο Πορφύρας ο πραγματικός» στην ίδια εφημερίδα «Πρωτοπορία», αρ. φυλ. 7, 8 Ιουλίου 1933. Σε λίγο, στις 11 Ιουλίου ο συγγραφέας με τα αρχικά Κ.Β. απάντησε με νέο δοκίμιο με τον τίτλο «Ενός ο εστί χρείας». Το χειρόγραφο αυτό δυστυχώς παρέμεινε, για άγνωστους λόγους, αδημοσίευτο.
Το ταξίδι-επίσκεψη του Γ. Κοτζίουλα στην Κοζάνη για χρόνια, βασάνισε τον διευθυντή της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τον αείμνηστο Βασίλη Σιαμπανόπουλο, που ισχυριζόταν ότι εκτελούσε δημοσιογραφική αποστολή. Η συγγραφέας όμως Αθηνά Βογιατζόγλου τώρα μας διαφώτισε ότι ήταν ταξίδι αναψυχής και φιλοξενούνταν από τον φίλο γιατρό Φιλοποιμένα Στεφανίδη.
ΕΡΕΥΝΑ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΑΒΗΣ |