Συνέντευξη του Θοδωρή Παπαϊωάννου στον periigitis.gr

10376717_10204301188944089_123186277665668577_n.jpgΟ Θοδωρής Παπαϊωάννου γεννήθηκε το 1966 στη Γερμανία, ωστόσο σε μικρή ηλικία γύρισε στην Ελλάδα. Το 1986 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία της Θεσσαλονίκης ενώ το 2002 προχώρησε στην εξομοίωση των σπουδών του. Από το 1989 εργάζεται ως δάσκαλος και σήμερα θα τον βρούμε στο Κέντρο Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης στην Έδεσσα. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά. Ασχολείται με τη συγγραφή, το θέατρο και τη μουσική.

Την Παρασκευή 4 Μαρτίου η συντακτική ομάδα του blog μας βρέθηκε στο εντευκτήριο του Εδεσσαϊκού Θεάτρου για να συνομιλήσει με τον Θοδωρή Παπαϊωάννου. Αφορμή για αυτή τη συνάντηση στάθηκε η παράσταση που ετοιμάζει η ομάδα του Εδεσσαϊκού Θεάτρου «Το ποτάμι που θύμωσε», η οποία βασίζεται στο παιδικό βιβλίο/παραμύθι με τον ομώνυμο τίτλο του Θ. Παπαϊωάννου.

mm

 

Πείτε μας λίγα λόγια για «Το ποτάμι που θύμωσε».

«Το ποτάμι που θύμωσε» γράφτηκε το 2005 για να παιχτεί από παιδιά. Έτσι και έγινε. Παίχτηκε από μια ομάδα παιδιών της 6ης δημοτικού από τη Σκύδρα. Το αποτέλεσμα νομίζω, αυτό έδειξαν και οι αντιδράσεις, πως ήταν εκπληκτικό. Στη συνέχεια ανέβηκε στην ιστοσελίδα του Κέντρου Περιβαλλοντολογικής Εκπαίδευσης της Έδεσσας. Έκτοτε έλαβα πολλά μηνύματα από διάφορα σχολεία ανά την Ελλάδα τα οποία εξέφρασαν την επιθυμία να το ανεβάσουν ως παράσταση.

Σήμερα, νομίζω, ήρθε η ώρα να παιχτεί το έργο αυτό από μεγάλους για παιδιά. Αυτό υπήρξε και η αφορμή για την περεταίρω επεξεργασία και διόρθωση του αρχικού κειμένου (προστέθηκαν τραγούδια, συγχωνεύθηκαν ρόλοι κ.λπ) προκειμένου να πάρει μια πιο ολοκληρωμένη θεατρική μορφή, ώστε να ταιριάζει καλύτερα σε μια θεατρική ομάδα μεγάλων αλλά να μην χάσει και την απήχηση προς τα παιδιά.

Ποιο είναι το θέμα του συγκεκριμένου έργου;

Ο κύριος άξονας του έργου είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, ωστόσο μέσα του κινούνται και ξεπηδούν και άλλα θέματα όπως για παράδειγμα θα δούμε να έρχονται στην επιφάνεια ζήλειες, ίντριγκες, διαφωνίες και διάφορα άλλα γεγονότα και συναισθήματα που άπτονται στην καθημερινότητά μας.

Τώρα, να πω πως διάλεξα να μιλήσω για την περιβαλλοντολογική μόλυνση μέσα από την ιστορία ενός ποταμού γιατί στην πόλη μας υπάρχει έντονο το υγρό στοιχείο. Αλλά η ιστορία του ποταμού της πόλης μας, θα έλεγα, είναι και η ιστορία όλων των ποταμών της κάθε πόλης.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να στήσεις μια παράσταση;

Χμ, είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ιδίως όταν πρόκειται για ερασιτεχνική ομάδα. Πρόκειται για παιδιά που αγαπούν το θέατρο και ασχολούνται ερασιτεχνικά με αυτό γιατί τους γεμίζει, αν η ομάδα ήταν επαγγελματική (εννοώ βιοποριστική ενασχόληση) τα πράγματα θα ήταν πιο ξεκάθαρα, γιατί θα ζητούσες/απαιτούσες από τον καθένα συγκεκριμένα πράγματα σε συγκεκριμένο χρόνο.

Εδώ, όμως, μιλάμε για ερασιτέχν12789938_1127223093989087_679009398_oες και για να ανεβεί μια παράσταση έχοντας ένα ωραίο αποτέλεσμα θα πρέπει ο ένας να στηριχτεί στην αγάπη, τη συνεργασία, την αλληλοεκτίμηση και το φιλότιμο του άλλου. Νομίζω, όμως, πως οι σχέσεις και οι δεσμοί αυτοί, όσο δύσκολοι και αν είναι, έχουν αναπτυχθεί στο έπακρο από όλα τα παιδιά.

Να σημειώσω επίσης πως το αποτέλεσμα που βλέπει ο θεατής δεν προκύπτει μόνο μέσα από τους ηθοποιούς αλλά και από όλους όσους εργάζονται πίσω από αυτούς. Και μιλώ για τους αφανείς ήρωες που ασχολούνται με τα σκηνικά, τα κοστούμια κ.λπ.

Πώς είναι να βλέπεις το συγγραφικό σου «παιδί» να ανεβαίνει στο σανίδι του θεάτρου;

Ευτυχία. Το θέατρο έχει μια μαγική δύναμη. Είναι ζωντανό, εκτυλίσσεται μπροστά σου. Επίσης, μπορούμε να κάνουμε 10 παραστάσεις και να είναι όλες μεταξύ τους διαφορετικές (π.χ. κάθε φορά να υπερτονίζεται και κάποιο άλλο σημείο του κειμένου/έργου).

Έχεις σκεφτεί να γράψεις για ενήλικες;

Δεν είναι κάτι εύκολο. Ένα μυθιστόρημα θέλει χρόνια. Ετοιμάζω, όμως, ένα παιδικό/εφηβικό μυθιστόρημα που πιστεύω πως θα μπορούσε να διαβαστεί και από τις μεγαλύτερες ηλικίες. Εδώ θα ήθελα να κάνω μια παρατήρηση. Το παιδικό θα πρέπει πρώτα να αρέσει στο γονιό για να το αγοράσει στο παιδί. Πρώτα, λοιπόν, θα πρέπει να κινήσεις το ενδιαφέρον του γονιού, αφού αυτός είναι που αγοράζει τα βιβλία για τα παιδία μικρής ηλικίας. Ωστόσο η δικαίωση έρχεται, πάντα, από τα παιδιά. Αν αρέσει ή όχι θα το πουν στον γονιό.

Ξέρουμε πως ένα από τα έργα σου έχει βραβευτεί. Ποιο;

Πες μας λίγα λόγια γι’ αυτό.

Το 2015 βραβεύτηκε, από τον Κύκλο του Παιδικού Βιβλίου, ένα από τα παραμύθια που έχω γράψει με τίτλο «Ανάποδα».

Πρόκειται για ένα καθαρά συμβολικό βιβλίο. Είναι η ιστορία ενός σκαθαριού που αναποδογυρίζει και δεν το βοηθάει κανείς από αυτούς που περνάνε δίπλα του, μέχρι που έρχεται η αγαπημένη του και το βοηθά.

Εδώ, όμως, έχουμε να κάνουμε με το εξής παράδοξο. Όση ώρα το σκαθάρι είναι ανάποδα και αναζητά τη βοήθεια κάποιου βλέπει τη θετική πλευρά της δυσκολίας που ζει (π.χ. βλέπει για πρώτη φορά ανάποδα τα δέντρα, τον ουρανό κ.λπ).

Αγαπημένος σας συγγραφέα, βιβλίο και θεατρική παράσταση;

Ο Ισίδωρος Ζουργός και ο Καζαντζάκης. Αγαπημένη παράσταση «Η κατσαρίδα» του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

 

Εάν έπρεπε να πείτε (3) τρεις λέξεις για την παράσταση που δουλεύετε και ετοιμάζεστε να ανεβάσετε ποιες θα ήταν αυτές;

Δουλειά – Αγάπη – Διασκέδαση.

 

 

Η παράσταση «Το ποτάμι που θύμωσε» θα ανέβει στις 28 Μαρτίου. Κάθε μέρα, για μια βδομάδα, θα γίνονται 2 πρωινές παραστάσεις 8¨45 και 10¨30 για τους μαθητές των σχολείων. Την Τετάρτη θα γίνει και (1) μια απογευματινή παράσταση για όλους τους θεατρόφιλους της πόλης. Σ’ αυτήν την παράσταση θα είναι καλεσμένοι και οι μαθητές που έπαιξαν το έργο για πρώτη φορά το 2005.

Τα έσοδα θα διατεθούν στον «ΟΡΙΖΟΝΤΑ»

12837304_1127224127322317_1670479658_o.jpg

 

Παίζουν

Πυγολαμπίδες (αφηγήτριες):

Ελένη Κίτσου

Ελένη Στόλη

Ελένη Αζέπη

Νύμφες:

Ελένη Στόικου

Άννα Χατζηκυριάκου

Ελένη Αραμπατζή

Ψαράδες/αγρότες:

Χρήστος Χατζής

Σωτήρης Δραγούμης

Παντελής Κιοσές

Ποτάμι:

Ιωάννης Μανδελίδης

Εργοστασιάρχης/Δήμαρχος:

Ελένη Πούπτση

Σύμβουλος Δημάρχου:

Λώρα

 

Εργάτες:

Ελένη Δίου

Χρήστος Τσαβέας

Κατερίνα Γιόντη

Παιδιά:

Αθανασία Γκιάλη

Βαγγέλης Τζούλης

Θάνος Ρυσάφης

 

guest star:

Παναγιώτης Νανόπουλος

 

Σκηνοθεσία: Θόδωρος Παπαϊωάννου / Σκηνογραφία: Ιωάννα Αμπατζή

12809847_1127224130655650_925557356_o.jpg

12787521_1127223083989088_1177352876_o.jpg

12810320_1127224133988983_1054876662_o

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s