ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΝΤΙΝΑΣ ΠΛΙΟΥΤΑ ΣΤΟΝ PERIIGITIS.GR

h1

Η Ντίνα Πλιούτα είναι πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ», γεννήθηκε στην Πρέβεζα στις 9 Αυγούστου 1980.

Μεγάλωσε  σ΄ ένα   πεδινό χωρίο της Πρέβεζας, τον Ώρωπο.

Ήρθε στην Έδεσσα τον Σεπτέμβρη του 1998 για να σπουδάσει στη Μέση Τεχνική Επαγγελματική σχολή Έδεσσας. Το 2004 παντρεύτηκε εδώ, όπου και παρέμεινε κάνοντας την οικογένεια της.

Σήμερα εργάζεται ως βρεφονηπιοκόμος.

Πως προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας του συλλόγου;

Η έλλειψη και η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα μας την Ήπειρο, μας έκανε να δημιουργήσουμε αυτόν το σύλλογο. Η προσπάθεια διατήρησης και διάδοσης των παραδοσιακών χορών, του τραγουδιού και της μουσικής στη νέα γενιά.

Οι πολιτιστικοί  σύλλογοι παίζουν σημαντικό ρόλο αφού με την αγάπη, το πάθος και το μεράκι τους διατηρούν και κοινωνούν την ιστορία και την ταυτότητά μας μέσα από τον χορό και το τραγούδι.

h2

Ποιο είναι το όνομα του συλλόγου και πως προέκυψε αυτό;

Ο σύλλογος ιδρύθηκε τον Νοέμβρη του 2013.

Η ονομασία του είναι «ΑΠΕΙΡΩΤΑΝ». Απειρωτάν ήταν η αρχαία ονομασία της Ηπείρου. Η λέξη Ήπειρος ετυμολογικά προέρχεται από τη δωρική έκφραση «Άπειρος χώρα».

Η λέξη Απειρωτάν που αναγράφεται στα αρχαία νομίσματα είναι δωρική γενική των Ηπειρωτών.

Που στεγάζεται ο σύλλογος και πως μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει μαζί σας;

Ο σύλλογος δεν έχει γραφεία, ελπίζουμε όμως στο σύντομο μέλλον να αποκτήσουμε. Το χορευτικό τμήμα λειτούργει στο ισόγειο του Δημαρχείου κάθε Τρίτη 8-9μ.μ., ενώ λειτουργεί και η σελίδα μας στο Facebook. «Απειρωταν 2014».

h3 

Τι δράσεις οργανώνετε για το μέλλον;

Με αφορμή την 25 Μαρτίου οργανώνουμε αφιέρωμα στους ήρωες του ΄21 που κατάγονται από την Ήπειρο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Νομαρχίας. Επίσης σκοπεύουμε να πάρουμε μέρος στο Αντάμωμα Ηπειρωτών Μακεδονίας – Θράκης,  που θα γίνει φέτος στην Καβάλα, καθώς και σ’ ένα πανηγύρι μέσα στην πόλη της Έδεσσας.

Συνεργάζεστε με άλλους συλλόγους;

Ο Σύλλογος έχει ανοικτούς δίαυλους συνεργασίας με όλους τους  συλλόγους που προάγουν την παράδοση. Θα πρέπει να επισημάνω την συνεργασίας μας με το σύλλογο Καρκινοπαθών Έδεσσας (ένα σύλλογο αγάπης και ανθρωπιάς). Απόρροια της συνεργασίας μας ήταν η συνδιοργάνωση μαζί με τους συλλόγους «Άγιο Λουκά», «Αιγαί» ,«Αριστοτέλη Μεσημερίου» πανηγυριού προκειμένου να προωθήσουμε την εκστρατεία ανεύρεσης δοτών μυελού των οστών. Επίσης κατά την διάρκεια του ανταμώματος Ηπειρωτών που έγινε στην Κατερίνη ήρθαμε σε επαφή και συνεργαστήκαμε με συλλόγους Ηπειρωτών από Μακεδονία, Θράκη, Θεσσαλία.

Υπάρχουν κοινά ανάμεσα στην Ηπειρώτικη και τη Μακεδονική παράδοση;

  Κάθε πολιτιστική κοινότητα έχει τα δικά της ήθη και έθιμα τα οποία διαφέρουν από πόλη σε πόλη ή από χωριό σε χωριό.

Συμμετέχετε ως σύλλογος σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως αιμοδοσία, περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις;

Ο κύριος στόχος  του συλλόγου είναι οι φιλανθρωπικές – εθελοντικές δράσεις, αγάπης και ανθρωπιάς. Η χορευτική ομάδα μας  επισκέφτηκε πρόσφατα το γηροκομείο όπου με  τα όργανα, τους χορούς και τα τραγούδια του τόπου μας δώσαμε χαρά και ζωντάνια στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Επίσης θα ήθελα να τονίσω ότι θα είμαστε συνεχώς στο πλευρό του Συλλόγου Καρκινοπαθών.

Ποια εκδήλωση του Συλλόγου σας θα ξεχωρίζατε και γιατί;

Πιστεύω η επίσκεψη στο γηροκομείο ήταν ξεχωριστή αφού μοιραστήκαμε στιγμές ευτυχίας με τους παππούδες και τις γιαγιάδες που πραγματικά τις έχουν ανάγκη. Τέλος θα ήθελα να ξεχωρίσω και την εκδήλωση που οργανώνουμε για τις 20 Μαρτίου διότι τιμάμε αυτούς χάρη στους οποίους είμαστε ελεύθεροι.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s