Κατάβαση στο Σπήλαιο.. του Πλάτωνα.

Ατοπον εἰκόνα λέγεις
καὶ ἀτόπους δεσμώτας.

῾Ομοίους ἡμῖν, ἦν δ’ ἐγώ.

(Παράξενη εικόνα περιγράφεις
και παράξενους δεσμώτες.

Όμοιους με μας, είπα εγώ).

 

Το παραπάνω απόσπασμα ανήκει στην Αλληγορία του Σπηλαίου, του Πλάτωνα.

Το θέμα της γνωστής αλληγορίας περιστρέφεται γύρω από το ρόλο και τους σκοπούς/αποτελέσματα της παιδείας. Ίσως το πιο σημαντικό ζήτημα, μιας και η φύση του κάθε ανθρώπου (πέρα από τα φυσικά προτερήματα και ελαττώματά του) μπορεί να διαμορφωθεί, και διαμορφώνεται, μέσω της παιδείας ή της έλλειψής της.

Οι δεσμώτες, δηλαδή οι απαίδευτοι, εξαιτίας της αμάθειάς τους ζουν σ’ έναν ψεύτικο κόσμο. Κάθε ψευδαίσθηση τη θεωρούν αληθινή και αυτό συμβαίνει λόγω της περιορισμένης γνωστικής τους ικανότητας. Έτσι, λοιπόν, η σπηλιά/κατοικία/κόσμος των δεσμωτών που δεν είναι άλλος από τον κόσμο των αισθητών πραγμάτων, δηλαδή η πολιτική κοινότητα, πορεύεται και γράφει την ιστορία της πάνω σε  εφήμερες πλάνες.

Για να αποτινάξουμε τις αλυσίδες μας και ν’ αγναντέψουμε τον πλατωνικό ήλιο της γνώσης οφείλουμε ν’ αμφισβητήσουμε τις αιώνιες »αλήθειες».

Εξάλλου, μετέχουμε σ’ έναν κόσμο όπου ως παιδεία λογιάζεται καθετί που μπορεί να σου προσφέρει ένα κομμάτι ψωμί, ένα χαμόγελο αποδοχής και λίγη περισσότερη «σπονδυλική ευλυγισία». Οτιδήποτε άλλο κρίνεται ως ύποπτο. Και ξέρετε, ζούμε στην εποχή των προθέσεων. Όποιος, λοιπόν, προτίθεται να σκεφτεί ή να εκφραστεί διαφορετικά από το κοινωνικά επιτρεπτό, που δεν είναι πάντα (σχεδόν ποτέ) και ορθό,  οφείλει να θεωρεί τον εαυτό του ύποπτο σε μια ασφυκτικά καφκική κοινωνία και να περιμένει την κοινωνική Νέμεση.

Η παιδεία, όμως, είναι κάτι πολύ βαθύτερο, ανώτερο και ανθρώπινο.

Και η fast food γνώση όπως και ο μηρυκασμός της νομοτελειακά θα μας οδηγήσει σε μια κοινωνική/πολιτική και πολιτιστική αναγούλα.

 ῾Ομοίους ἡμῖν, ἦν δ’ ἐγώ. Όχι, ας πάψουμε, επιτέλους, να είμαστε σαν αυτούς.

Ευάγγελος Τρυψιάνης

Φιλόλογος/Συγγραφέας

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s