Αικατερίνη Βάσιου: ΜΑΘΗΤΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

14269399_1145167728855864_915552911_n

Η Αικατερίνη Βάσιου είναι φιλόλογος. Το 2008 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» από το ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Το 2014 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα του ίδιου τμήματος, στην επιστημονική περιοχή της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας.

 

Η Αικατερίνη Βάσιου και οι εκδόσεις Principia προχώρησαν στην έκδοση του βιβλίου:

ΜΑΘΗΤΕΣ – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ 

Εγχειρίδιο Ευαισθητοποίησης Μαθητών

Β/βμιας Εκπαίδευσης

σε Ψυχολογικά – Κοινωνικά Προβλήματα

στην Εφηβεία

14034998_980890398675789_787794475309118077_n

 


Λίγα λόγια για το βιβλίο:

Οι «Μαθητές-Σύμβουλοι» είναι ένα ολιγοσέλιδο εγχειρίδιο, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε ψυχολογικά και κοινωνικά προβλήματα της εφηβείας. Στο σύντομο πρόλογο, διατυπώνεται το θεωρητικό υπόβαθρο του εγχειριδίου, οι συνθήκες δημιουργίας, οι στόχοι και οι προτάσεις αξιοποίησής του, στα πλαίσια υποτυπώδους εφαρμογής της συμβουλευτικής ομηλίκων, με τους ίδιους τους μαθητές να συμβουλεύουν τους συμμαθητές τους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται 9 φανταστικές ιστορίες με πρωταγωνιστές εφήβους που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά ή κοινωνικά προβλήματα, (κατάθλιψη, θυματοποίηση, διατροφικές διαταραχές, άγχος εξέτασης, πένθος, εξάρτηση από το διαδίκτυο, φοβίες, σχέσεις με τους γονείς, σχέσεις με τους καθηγητές). Εννιά έφηβοι/ες μαθητές/τριες αφηγούνται σε πρώτο πρόσωπο, με αμεσότητα και ζωντάνια την ιστορία τους, με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και τη λύση του. Κάθε ιστορία συνοδεύεται από προτεινόμενες ερωτήσεις και δραστηριότητες για συζήτηση μέσα στη σχολική τάξη, καθώς και από σχετική με την πλοκή της ψηφιακή εικόνα. Στο τέλος του εγχειριδίου, καταγράφεται η βιβλιογραφία που αξιοποιήθηκε στον πρόλογο.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:

Η Αικατερίνη Βάσιου είναι φιλόλογος και υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Το 2008 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην «Οργάνωση και Διοίκηση της Εκπαίδευσης» από το ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τον Απρίλιο του 2014 αναγορεύτηκε σε διδάκτορα του ίδιου τμήματος, στην επιστημονική περιοχή της Παιδαγωγικής Ψυχολογίας. Το Σεπτέμβριο του 2015 ολοκλήρωσε Μεταδιδακτορική Έρευνα στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, στη Σχολική Ψυχολογία και Συμβουλευτική. Άρθρα της έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά και εργασίες της έχουν περιληφθεί σε πρακτικά συνεδρίων, στα οποία συμμετείχε με ανακοινώσεις σε θέματα ψυχολογίας και διδακτικής των φιλολογικών μαθημάτων. Από το 2015 διδάσκει στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας το μάθημα «Σχολική Ψυχολογία & Συμβουλευτική».

Το βιβλίο είναι διαθέσιμο στο κατάστημα των εκδόσεων Principia.

(Ηρώων Πολυτεχνείου 28, Έδεσσα)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s