τασος πετκου «Τι είδους δημοτική αρχή θέλουμε;»

tasos-petkouΗ παρέμβαση μου αυτή έχει ως αφορμή ένα άρθρο στο προηγούμενο φύλλο της Εδεσσαϊκής, αλλά και πολλές πρόσφατες συζητήσεις με φίλους και γνωστούς. Καταρχήν είναι αισιόδοξο το ότι φαίνεται να ανάβει για τα καλά η συζήτηση για την επόμενη μέρα της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Έδεσσα. Το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των πολιτών στα κοινά είναι η βάση της κοινωνικής προόδου. Παρόλα αυτά, με προβληματίζει το γεγονός ότι οι περισσότερες προσεγγίσεις στο θέμα γίνονται με βάση την ερώτηση: ῾῾τι είδους δημοτική αρχή ΔΕΝ θέλουμε;᾽᾽ Αυτό ήταν, για παράδειγμα, και το πνεύμα του δημοσιεύματος της Εδεσσαϊκής. Νομίζω όμως ότι το πιο πάνω δημοσίευμα χάνει την ουσία την οποία θα πρέπει, κατά την γνώμη μου, να έχει η συζήτηση για την επόμενη μέρα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και η ουσία έχει να κάνει με την απάντηση στην ερώτηση: τι είδους δημοτική αρχή θέλουμε;

 

Στις μέρες μας, η απογοήτευση του κόσμου από την συνεχιζόμενη βαθιά κρίση έχει δημιουργήσει το εύφορο έδαφος όπου αναπτύχθηκε και γιγαντώθηκε μια ῾῾απολίτικη᾽᾽ και αγοραία διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής. Όσον αφορά τα πρόσωπα ῾῾είναι όλοι ίδιοι᾽᾽, και όσον αφορά τις πολιτικές απόψεις αυτές βαφτίζονται συλλήβδην ως ῾῾ιδεοληψίες᾽᾽. Η εφαρμογή αυτής της αντίληψης σε τοπικό επίπεδο δίνει αμέσως μια ξεκάθαρη απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα: η νέα δημοτική αρχή θα πρέπει να αποτελείται από τους καλύτερους μάνατζερ! Για τους συμπολίτες μας αλλά και για την μεγάλη μερίδα των τοπικών ΜΜΕ που πρεσβεύουν αυτή την άποψη, όλα θα λυθούν με βάση τα ῾῾κοστολογημένα᾽᾽προγράμματα, την ορθολογική διαχείριση, και την πιστή εφαρμογή των νόμων της αλάνθαστης αγοράς. Πραγματικά, δεν είναι εύκολο να αντιπαρέλθει κανείς με λογικά επιχειρήματα αυτήν την αντίληψη, και δεν θα το κάνω εδώ. Σημειώνω όμως δύο πράγματα. Πρώτον, είναι πλέον εξαιρετικά εύκολο, π.χ. με μια απλή αναζήτηση στο internet, να βρει ο οποιοσδήποτε τα καλύτερα «κοστολογημένα και οικονομικά άρτια» οικονομικά προγράμματα για οτιδήποτε. Από διαχείριση των σκουπιδιών μέχρι αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, δημοτικές επιχειρήσεις, αθλητικούς χώρους, αδέσποτα, αγροτική οδοποιία κτλ κτλ. Τα συρράπτει λοιπόν ο οποιοσδήποτε σε ένα όμορφο φυλλάδιο και φτιάχνει το καλύτερο πρόγραμμα για τον δήμο. Και ο νοών νοήτω. Κατά δεύτερον, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι μια διαχειριστική αντίληψη της πολιτικής και της απαξίωσης των προσώπων δεν διαφέρει και πολύ από τους γνωστούς Εδεσσαϊκούς μύθους ότι τα μόνα καλά πράγματα που έγιναν στην Έδεσσα τα έκανε είτε ο Σουλτάνος με το τρένο, είτε ο Fritz με τους καταρράκτες – και πάντως δεν έγιναν από Εδεσσαΐους!

 

Στον αντίποδα της παραπάνω αντίληψης είναι η δική μου πρόταση. Η απάντηση στο ερώτημα ῾῾τι είδους δημοτική αρχή θέλουμε;᾽᾽ πρέπει να έχει ως αφετηρία δύο στοιχεία: τα πρόσωπα και την πολιτική. Ας πάμε ένα βήμα πίσω και ας αναρωτηθούμε: ποιοι είχαν, έχουν και θα έχουν ουσιαστικό κέρδος από την απαξίωση των προσώπων και της πολιτικής κίνησης στην πόλη της Έδεσσας; Νομίζω ότι η απάντηση είναι προφανής, και βέβαια αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα όλων των αποχρώσεων που – κατά τύχη – όλα κατοικοεδρεύουν εκτός Έδεσσας. Τα πρόσωπα αυτά, έχουν κάθε λόγο να υποβιβάζουν την τοπική αυτοδιοίκηση σε έναν μηχανισμό διαχείρισης κρατώντας για τον εαυτό τους το αποκλειστικό προνόμιο της στενής επικοινωνίας με την Αθηνοκεντρική (δυστυχώς) Ελλάδα. Είναι λοιπόν δυνατόν μέσα σε αυτό το πλαίσιο να γίνει ποτέ η Έδεσσα η πόλη που ονειρευόμαστε; Και μπορεί μεν μια στεγνή ορθολογική διαχείριση στην τοπική αυτοδιοίκηση να οδηγήσει σε βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου. Η πραγματική όμως αναμόρφωση της Έδεσσας από ένα μεγάλο παζάρι της γύρω περιοχής σε μια σύγχρονη Πόλη (με κεφαλαίο Π), περνάει μόνο μέσα από την ανάδειξη τοπικών παραγόντων-προσώπων με ισχυρό και ξεκάθαρο πολιτικό (και όχι απαραίτητα κομματικό) στίγμα.

 

Τάσος Πέτκου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s