αίτημα δημοτικής παράταξης «εν εργω» για απόδοση τιμής στην ειρήνη γκίνη

%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%cf%81%ce%b3%cf%89ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ¨ΕΝ ΕΡΓΩ¨

ΕΔΕΣΣΑ  9-12-2016

 

ΠΡΟΣ :        κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΔΗΜΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ

 

Κύριε Πρόεδρε,

Στις 12 Νοεμβρίου, η Π.Ο Πέλλας του ΚΚΕ, πραγματοποίησε εκδήλωση τιμής και μνήμης, με αφορμή την συμπλήρωση 70 χρόνων από την εκτέλεση της συντοπίτισσάς μας και μέλους του ΚΚΕ, Ειρήνης Γκίνη, όπου και παρουσιάστηκε, η κομματική και αντιστασιακή της δράση.

Θύμα και ηρωίδα μαζί, στη σύντομη ζωή της η Ειρήνη Γκίνη ήταν η πρώτη γυναίκα που εκτελέστηκε, έχοντας συγκεντρώσει πάνω της, την μήνιν της ξενόδουλης άρχουσας τάξης,  όπως αυτή εκφράστηκε μέσα από τα έκτακτα στρατοδικεία που συστήθηκαν ανά τη χώρα, σε εφαρμογή του διαβόητου Γ` Ψηφίσματος «Περί εκτάκτων μέτρων κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους», που απέκλειε κάθε δραστηριότητα της αριστεράς, νομιμοποίησε τη ¨λευκή τρομοκρατία¨ και οδήγησε τη χώρα στον εμφύλιο.

Για παραδειγματισμό, αφού διασύρθηκε, χλευάστηκε και κακοποιήθηκε από γερμανοφορεμένους εθνικιστές, εκτελέστηκε στα 26 χρόνια της, με την κατασκευασμένη κατηγορία περί αλυτρωτισμού.

Στην περίοδο της κατοχής, όντας νηπιαγωγός, άφησε παράμερα την ήσυχη ζωή και αγωνίστηκε για τα ιδανικά, τις ιδέες και τις αξίες που πρέσβευε και που δίδασκε στα παιδιά. Την πίστη στην ελευθερία και το δίκιο του αδύνατου.  Οργανώθηκε στον ΕΛΑΣ και πολέμησε για την απελευθέρωση της χώρας από τους Γερμανούς, ενώ μετά τη συνθήκη της Βάρκιζας, στη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου που ακολούθησε, αγωνίστηκε με τις τάξεις του Δημοκρατικού Στρατού.

Λευκές οι σελίδες της σύγχρονης ιστορίας μας τη σκοτεινή περίοδο του εμφυλίου1946-1949 και η αλήθεια επίτηδες δυσδιάκριτη. Τα ξένα συμφέροντα για την επικράτησή τους, οδήγησαν τη χώρα σε αλληλοσπαραγμό. Όπλισαν το χέρι του ενός αδελφού ενάντια στον άλλο, δίχασαν και υποχρέωσαν σε εξορία αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Πλήγωσαν ανεπανόρθωτα τη χώρα.

Σε αυτό το περιβάλλον, η μικρή αλλά δυνατή Ειρήνη Γκίνη, ξεχώρισε. Με την εκτέλεσή της, πέρασε στο πάνθεο των αθανάτων και το αίμα της 70 χρόνια μετά ζέχνει ακόμα τη φλόγα της νιότης και ο κόσμος, ο απλός κόσμος τραγουδά την ομορφιά, το θάρρος και το άδικο του θανάτου της.

Ο απλός κόσμος ξέρει… και πάντα ξεχωρίζει το άδικο!

 

Κ. Πρόεδρε,

Ακριβώς αυτό το άδικο εξέφρασα, στις 14 Νοεμβρίου, με την εκτός ημερησίας διάταξης τοποθέτηση-πρόταση για συζήτηση από το Δημοτικό Συμβούλιο, προκειμένου αυτό, με απόφασή του, να αποκαταστήσει την αδικία και να αποδώσει στη Ειρήνη Γκίνη  την τιμή που της αναλογεί.

Η συνειδητοποίηση και η αποκατάσταση αδικίας, ιστορικά ποτέ δεν αποτέλεσαν διχαστικές πράξεις, τουναντίον βοήθησαν στην άμβλυνση αντιπαραθέσεων και υφέρποντος μίσους που δηλητηριάζει και διχάζει τις κοινωνίες.

Με φοβικές συμπεριφορές, προσχηματική αποσιώπηση η στην καλύτερη των περιπτώσεων παρέλκυση θεμάτων, μόνον κακή υπηρεσία προσφέρουμε στον πολύπαθο και ταλαιπωρημένο τόπο μας. Στιγματισμένοι και σε άμυνα, καλούμαστε διαχρονικά να αποδεικνύουμε το αυτονόητο, στους κάθε λογής σωτήρες  που προσέρχονται κοντά μας.

 

Κ. Πρόεδρε,

Είναι υποχρέωση μας, να αίρουμε σκιές και να συμβάλουμε στην ομαλότητα.

Πρέπει να απομονωθούν ακραίες και άγονες αντιπαραθέσεις που προβοκάρουν την ισορροπία της κοινωνία μας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας μας, προτείνω σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί  το εν λόγω θέμα, και αφού αποτιμηθεί το έργο της ηρωίδας και θύματος μαζί, συντοπίτισσάς μας και μέλος του ΚΚΕ, Ειρήνης Γκίνη, να της αποδώσουμε τη τιμή που της αναλογεί. Είναι καιρός!

 

 

Ο επικεφαλής της παράταξης

 

ΣΟΝΤΡΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s