Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΕΝΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΔΕΣΣΑΣ: ΤΡΟΧΟΠΕΔΗ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ

 

Ο Δήμος Έδεσσας αν και σε γενικές γραμμές διατηρεί τον πληθυσμό του δεν φημίζεται για την ελκυστικότητα του για νεοεισερχόμενους κατοίκους. Επίσης, αν δεν υπήρχε εγκατάσταση αλλοδαπού πληθυσμού θα είχαμε μείωση κατοίκων. Η δημογραφική γήρανση, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της ταυτόχρονης μείωσης των γεννήσεων (γήρανση του πληθυσμού) είναι πλέον εμφανή και στην κοινωνική-πολιτισμική και οικονομική ζωή του τόπου μας.

 

Αντί λοιπόν να παρατηρούμε στωικά την φυγή των παιδιών μας προς αναζήτηση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης πρέπει να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να δράσουμε προκειμένου να προσελκύσουμε στην τοπική κοινωνία, νέους  κατοίκους και νέες οικονομικές δραστηριότητες. Φυσικά, το σταμάτημα του κατήφορου δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συμμετοχή της νέας γενιάς. Οι νέοι μας πρέπει, να δραστηριοποιηθούν και να ανατρέψουν ένα συντηρητικό κλίμα που επικρατεί, συντηρείται και ελέγχεται από τους ηλικιωμένους.

 

Έτσι λοιπόν, δεν θα ήταν αδόκιμο να μιλήσουμε για έναν πόλεμο γενεών όπου η κάθε  πολιτική ηγεσία που προσδοκά πολιτικά οφέλη από την μεγάλη δεξαμενή των ηλικιωμένων-συνταξιούχων ( η νεολαία κατά βάση απέχει από τις εκλογές)  δεν τολμά, να καταθέσει προτάσεις που θα αλλάξουν νοοτροπίες, αλλά και την καθημερινή στάση ζωής, αφού από την φύση τους οι ηλικιωμένοι είναι αντιδραστικοί-αλλεργικοί  στις οποιεσδήποτε αλλαγές θα διαφοροποιούσαν  την ρουτίνα τους.

 

Η ηχηρή πρόκληση, είναι να αντιστρέφουμε το αρνητικό κλίμα με συμμετοχή στα κοινά νέων ανθρώπων σε πρωταγωνιστικό ρόλο και επενδύοντας στη φυσική ελκυστικότητα της πόλης, η οποία σε συνδυασμό με ποιοτικές δημοτικές-κοινωνικές υπηρεσίες, αγροτική-τουριστική ανάπτυξη ,  θα οδηγήσει στην  προσέλευση και παραμονή   μόνιμων κατοίκων που αναζητούν διαφορετικό τρόπο ζωής και  αναβαθμισμένη ποιότητας ζωής.

ΤΑΣΟΣ ΣΙΩΝΗΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s