ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΜΕΓΑΛΗ ΞΑΝΑ ΟΠΩΣ ΤΗΣ ΑΞΙΖΕΙ

Αν ανατρέξουμε στο πρόσφατο παρελθόν πολύ εύκολα θα διαπιστώσουμε ότι η Έδεσσα μια πόλη προικισμένη με φυσικές ομορφιές και πλούτο έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στο οικονομικό, αγροτικό, κοινωνικό, πολιτισμικό γίγνεσθαι της Κεντρικής Μακεδονίας.

 

Στην Έδεσσα λόγω των τρεχούμενων νερών και των καταρρακτών αναπτύχθηκε η κλωστοϋφαντουργεία, η μεταξουργεία, νερόμυλοι, ελαιοτριβεία, σησαμοτριβεία, η πυκνότητα δε όλων των παραπάνω εργοστασίων και βιοτεχνιών ήταν τέτοια που χωρίς υπερβολή η πόλη ονομάστηκε «Μάντσεστερ των Βαλκανίων».

Επίσης η Έδεσσα αποτελούσε σημαντικό σταθμό αφού η σιδηροδρομική σύνδεση της με Μοναστήρι, Θεσσαλονίκη, Κωνσταντινούπολη της έδινε σημαντικό ρόλο στο εμπόριο με την αγορά της πόλης να σφύζει από ζωή. Το μετάξι και τα τοπικά αγροτικά προϊόντα είχαν αφετηρία το σιδηροδρομικό σταθμό για τις αγορές όλου του κόσμου.

Όλα τα παραπάνω είχαν ως συνέπεια μια ζωντανή πόλη όπου αναπτύχθηκε η αστική τάξη αλλά και το εργατικό-αγροτικό κίνημα, μια πόλη που ήταν πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής αλλά και σημείο αναφοράς για οτιδήποτε καινοτόμο και μοδάτο.

Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις.

Όπως προαναφέραμε όλα αυτά δεν είναι και πολύ παλιά αφού η παρακμή της πόλης ξεκινάει στο τέλος της δεκαετίας του 50΄ όταν τα υδάτινα δικαιώματα παραχωρήθηκαν στη ΔΕΗ.

Το θέμα μας λοιπόν και το πρόβλημα που επιζητά λύση είναι ότι η Έδεσσα από πρωτεύουσα πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας κατάντησε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη όπου τα δημογραφικά στοιχεία εξακολουθούν να δείχνουν καθοδική πορεία.

Το στοίχημα λοιπόν που πρέπει να κερδηθεί τα επόμενα χρόνια είναι η ανακοπή της καθοδικής πορείας αλλά και να κάνουμε την Έδεσσα ξανά μεγάλη όπως της αξίζει.

Πως μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Φυσικά αλλάζοντας νοοτροπίες, προχωρώντας μπροστά αφήνοντας πίσω το παλιό, δείχνοντας εμπιστοσύνη σε νέους προοδευτικούς ανθρώπους με νέες καινοτόμες ιδέες που δεν φοβούνται να διεκδικήσουν και να αγωνιστούν προκειμένου η πόλη να γίνει ξανά ελκυστική στους νέους, αλλά και να αποκομίσει το κέρδος που της αναλογεί από τη χρήση του υδάτινου πλούτου της.

ΤΑΣΟΣ ΣΙΩΝΗΣ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s