Οι όροι παραχώρησης της υπηρεσίας καθαριότητας του Δ. Έδεσσας στους ιδιώτες δεσμεύουν και την επόμενη Διοίκηση!!!

Στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά την περασμένη του συνεδρίαση συζητήθηκε το θέμα της νέας σύναψης σύμβασης αποκομιδής απορριμμάτων η οποία δίδεται και πάλι στους ιδιώτες.

Καταρχήν η Δημοτική Αρχή πριν φτάσει σε αυτή την πρόταση δεν εξάντλησε όλα τα ενδεχόμενα και αυτό γιατί με την πολύ πρόσφατη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών εγκρίθηκαν προσλήψεις προσωπικού ανταποδοτικού χαρακτήρα μέσω ΑΣΕΠ για τους Δήμους συνολικά σε όλη την επικράτεια 8.845 θέσεων. Φυσικά η διοίκηση προσδεμένη πάντα στην ιδεοληψία της για την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας δεν υπέβαλε κανένα αίτημα στο αρμόδιο Υπουργείο στερώντας από τον Δήμο πολύτιμο προσωπικό. Επιπλέον συνειδητά δεν αναζητά προγράμματα του ΕΣΠΑ που αφορούν την αγορά νέων απορριμματοφόρων-σαρώθρων (ο Δήμος Αθηναίων την περασμένη εβδομάδα παρέλαβε 25 νέα απορριμματοφόρα και νέους κάδους). Επίσης δεν γίνεται καμία πρόβλεψη-σχεδιασμός για τα νέα δεδομένα διαχείρισης των απορριμμάτων όπου η μείωση και επαναχρεισημοποιηση-ανακύκλωση είναι το ζητούμενο.

Αυτά για να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει και άλλος δρόμος στη διαχείριση των απορριμμάτων. Μολαταύτα η εισήγηση της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Καθαριότητας είναι να δοθεί και πάλι σε ιδιώτες και μάλιστα όχι για όσο διαρκεί η θητεία της σημερινής Δημοτικής Αρχής αλλά και μέχρι το 2022 (τόση αλάζονεία)!!! Σε κάθε περίπτωση υλοποιούν ακάθεκτα έναν σχεδιασμό μονόπλευρο υπηρετώντας επάξια την αντίληψη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού από την οποία διέπονται, καθώς αφού πρώτα απαξίωσαν την υπηρεσία και την καθαριότητα, προχώρησαν στην αποψίλωση του προσωπικού και τώρα μας λένε είναι μονόδρομος είμαστε ανίκανοι να την διαχειριστούμε την δίνουμε σε ιδιώτες.

Προσωπικά έχω την πεποίθηση ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι εις βάρος των συμφερόντων του Δήμου καθότι είναι πολύ πιο δαπανηρός. Διότι με την πρότερα κατάσταση η μισθοδοσία των εργαζομένων με τις ασφαλιστικές εισφορές, καύσιμα, ασφάλειες και συντήρηση των απορριμματοφόρων με πολύ απλούς και υπερβολικούς υπολογισμούς στη χειρότερη περίπτωση δεν ξεπερνά το κόστος των 750.000 ευρώ ετησίως. Με την σημερινή κατάσταση η αποκομιδή για τον Δήμο κοστίζει και ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ ετησίως.

Έτσι λοιπόν προκύπτει μια σημαντική και καθόλου αμελητέα αφενός οικονομική απόκλιση με την λογική της ιδιωτικοποίησης και αφετέρου δεν ανταποκρίνεται στις επιταγές της διαφάνειας και της αξιοκρατίας αφού οι προσλήψεις από τον ιδιώτη γίνονται εκτός διαδικασιών ΑΣΕΠ με κριτήρια πελατειακών σχέσεων, με πλήρη αποσάθρωση των εργασιακών δικαιωμάτων οδηγώντας την κοινωνία μας δεκαετίες πίσω.

Συμπερασματικά η Δημοτική Αρχή δυστυχώς είναι απόλυτα δογματική και ξεκάθαρα παραδομένη στην εξυπηρέτηση των ολίγων και των αρεστών-αρίστων. Ακολουθεί τον εύκολο δρόμο της ιδιωτικοποίησης και αυτό γιατί η υπηρεσία καθαριότητας έχει τεράστιες απαιτήσεις τόσο σε υλικοτεχνική υποδομή όσο και στη διαχείριση του έργου και της στελέχωσης της.  Αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι η παράταξη του κ. Γιάννου δεν είναι πλασμένη για τα δύσκολα.

 

 

ΘΩΜΑΣ Δ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s