Η δημοτική αρχή αδυνατεί να κρατήσει ισορροπίες στην τοπική αγορά

Σε ένα άρθρο που ανέβηκε σε τοπική ηλεκτρονική ειδησεογραφική σελίδα (για ελάχιστες ώρες) στις 15 Ιανουαρίου 2018, αποκαλύπτονταν ότι η δημοτική αρχή ακροβατεί στα όρια της νομιμότητας, αφού η αδράνεια της στην ουσία υποθάλπει τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην τοπική αγορά.

Είναι πλέον κοινή διαπίστωση, ότι το μέτρο έχει απολεσθεί στην ανάπτυξη παράνομων, αυθαίρετων κατασκευών σε πεζοδρόμια, πλατείες, κοινόχρηστους χώρους. Η δημοτική αρχή ως άλλος Πόντιος Πιλάτος νίπτει τας χείρας της, επιρρίπτοντας μάλιστα κατά καιρούς την ευθύνη για τη μη τήρηση του «Κανονισμού Χρήσης Κοινόχρηστων Χώρων» στην Ελληνική Αστυνομία. Φυσικά, οι αυθαιρεσίες αναπτύχθηκαν και γιγαντώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κάτω από τη μύτη της, ενώ όλα δείχνουν ότι παγιώθηκε μια χαοτική κατάσταση όπου ο καθείς μπορεί να αυθαιρετεί κατά το δοκούν. Δυστυχώς, η δημοτική αρχή δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι απεμπολώντας τις ευθύνες της για προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική κοινωνία στην ουσία, απεμπολεί τον ηγετικό της ρόλο στη δρομολόγηση λύσεων ενώ δείχνει αδύναμη, να θέσει στόχους και να κρατήσει ισορροπίες στην τοπική αγορά.

Στην ουσία ,η δημοτική αρχή αδυνατεί να απαντήσει στο ερώτημα τι πόλη επιθυμούμε ενώ σε ένα σκληρό αγώνα επιβίωσης στους καιρούς που ζούμε, οδηγεί τους επαγγελματίες μετέωρους ανάμεσα στο δίλημμα της αυθαιρεσίας ή της καταγγελίας του γείτονα. Δυστυχώς, η κοινωνική ειρήνη και η ισορροπία της αγοράς έχει απολεσθεί ενώ, όποιος πολίτης τολμήσει να μιλήσει για το θέμα βάλλεται πανταχόθεν.

Στο ερώτημα τι πόλη επιθυμούμε μπορούν να απαντήσουν  οι ενεργοί προοδευτικοί πολίτες της πόλης που θα δώσουν τέλος σε οτιδήποτε θυμίζει το παλιό παρακμάζων κατεστημένο.

Η νέα δημοτική αρχή που θα προκύψει πρέπει  να θέσει τα διακριτά όρια προκείμενου η τουριστική, οικονομική ανάπτυξη που προκύπτει από την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων, να μην υπόκειται στους νόμους της ζούγκλας. Η ζωντάνια, ο δυναμισμός της πόλης που προκύπτει από την εν λόγω δραστηριότητα, θα έχει συγκεκριμένη στοχοποίηση ανάπτυξης και θα είναι  εναρμονισμένη με τα φυσικά κάλη που διαθέτει η πόλη μας. Επίσης, η εν λόγω δραστηριότητα σε καμία περίπτωση δεν θα υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θα διασφαλίζει άνετες και ασφαλείς συνθήκες κίνησης των πεζών.

Εν κατακλείδι, η νέα δημοτική αρχή, θα  επιδιώξει να δημιουργήσει μια νέα οπτική προσέγγιση για την επιχειρηματικότητα ,το κέρδος και την ανταγωνιστικότητα. Η οπτική αυτή ανατρέπει την ταύτιση της επιχειρηματικότητας με την μεγιστοποίηση του ιδιωτικού  κέρδους,  τη συνάρτηση του κέρδους με  την εκμετάλλευση  των εργαζομένων  και τη καταστροφή του περιβάλλοντος, τη συσχέτιση της επιχειρηματικής ικανότητας με τη διαπλοκή ,την παράκαμψη λειτουργικών και φορολογικών κανόνων και τις χαριστικές πράξεις.  Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι στρατηγική επιλογή, στο πλαίσιο όμως κανόνων.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s