Η νόσος των Δημάρχων

dimarxio2014

Μετά την νόσο των τρελών αγελάδων και  την νόσο των πουλερικών, ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε και για την νόσο των Δημάρχων. Αν κάνουμε μια βόλτα στoν πεζόδρομο της Έδεσσας και ρωτήσουμε 100 ανθρώπους αν θα ήθελαν να γίνουν δήμαρχοι, οι 90 θα έλεγαν ναι. Πόσοι τελικά θα είναι οι υποψήφιοι για τον Δήμο της Έδεσσας; Ενδιαφέρον για τα κοινά της πόλης μας ή τυχοδιωκτισμός; Η επώαση της «νόσου των Δημάρχων»  όμως έχει άμεση σχέση με τον μεγάλο  ασθενή του  χώρου, τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης  που υπήρξε από την γέννησή του μέχρι τις μέρες μας ένας μπαξές –  τι μπαξές δηλαδή, ολόκληρο θερμοκήπιο – εντός του οποίου καλλιεργούνται με συνέπεια και θάλλουν ανενόχλητα όλες οι θεσμικές, πολιτικές και οικονομικές στρεβλώσεις και παθογένειες της κεντρικής διοίκησης και επιπροσθέτως, όλα τα ζιζάνια και τα παράσιτα των μικροσυμφερόντων των τοπικών κοινωνιών. Αυτά τα παράσιτα, εκμεταλλεύονται τις προσωπικές σχέσεις και την πελατειακή διαπλοκή συμφερόντων των κλειστών κοινωνιών και κυρίως, την «ενός ανδρός αρχή» πάνω στην οποία δυστυχώς στηρίζεται ακόμη η λειτουργία των Δήμων της χώρας μας. Αυτή η δικτατορικής σχεδόν μορφής κυριαρχία του δημάρχου στην λειτουργία των Δήμων και η προσωποπαγής δομή της διοικητικής και κανονιστικής τους λειτουργίας, οδηγεί σε ταύτιση (τις περισσότερες φορές με ολέθρια αποτελέσματα) του θεσμού με τα πρόσωπα που τον υπηρετούν. Γι αυτόν τον λόγο, παρατηρούνται παραδείγματα δημάρχων που «εκλέγονται» πανηγυρικά για 20, 25 ή και 30 συναπτά έτη (!) στο αξίωμα, κυρίως σε μεσαίους και μικρούς Δήμους. Αυτοί μάλιστα οι δήμαρχοι, τείνουν να θεωρούνται «επιτυχημένοι» στις μικρές κοινωνίες αλλά και σε πανελλήνιο επίπεδο, ανερχόμενοι κατόπιν και σε θέσεις διοίκησης οργάνων σαν τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων και την ΚΕΔΕ, «μολύνοντάς» τα με την συστημική, πελατειακή, κοντόφθαλμη και βαθιά συντηρητική πολιτική πρακτική που έχουν συνηθίσει να ασκούν στα φέουδα – Δήμους εκλογής τους.

Το δεύτερο σοβαρό πρόβλημα των ΟΤΑ είναι η οικονομική τους εξάρτηση από την κεντρική Διοίκηση. Ελάχιστοι είναι οι αυτοτελείς φόροι και τα κατ’ αποκοπήν έσοδα που αυτομάτως πηγαίνουν στα ταμεία των Δήμων. Το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης που είναι απαραίτητη για την λειτουργία τους (πληρωμή μισθών, προμήθεια υλικών, επενδύσεις και τοπικά έργα), εξακολουθεί να παρέχεται από τα κρατικά ταμεία με την μορφή επιχορηγήσεων που καταλήγουν τελικά σε τακτική ελεημοσύνη και συντηρούν τον μύθο του «καταφερτζή» δημάρχου που «τα φέρνει» και άρα εκλέγεται ισοβίως άσχετα του πως τα χρησιμοποιεί, αρκεί να τα «μοιράσει» σωστά στα τοπικά «καπετανάτα» που τον στηρίζουν. Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» επιδείνωσε αυτή την κατάσταση, προσθέτοντας στους ΟΤΑ αρμοδιότητες και υποχρεώσεις χωρίς να προβλέπει και τους αντίστοιχους πόρους. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα, διαχειρίζεται το μικρότερο ίσως ποσοστό δημοσίων πόρων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό φαίνεται εύλογο αν δει κανείς τα χιλιάδες φαινόμενα κακοδιαχείρισης, διασπάθισης χρήματος, ευνοιοκρατίας, φαβοριτισμού, νεποτισμού και αυταρχικότητας που αναδύθηκαν από την όζουσα οσμή βόθρου στην  μικρή περιοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Μια τέτοια Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι φυσικό να μην έχει την εμπιστοσύνη της κεντρικής διοίκησης στην διαχείριση μεγάλων κονδυλίων.

Ο νόμος ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι φιλοδοξεί να θεραπεύσει αυτές τις παθογένειες στους ΟΤΑ διότι πρέπει να  αποκτήσουμε διοικήσεις στους Δήμους που να λειτουργούν με πλήρη  διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο, προκειμένου να διεκδικήσουν την διαχείριση περισσοτέρων οικονομικών πόρων που σε συνδυασμό με την απονομή των ανάλογων, συγκεκριμένων και μη αμφισβητούμενων αρμοδιοτήτων, να δώσουν  στην ΤΑ την αυτοτέλεια και την δυναμική που είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την σωστή λειτουργία της

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s