Συνέντευξη υποψηφίου Δημοτικού Συμβούλου Σιώνη Τάσου στην «Εδεσσαϊκή»

  • 59646006_434321207331821_2011384866058272768_n.jpgΑν και δεν είσαι δημοτικός σύμβουλος, είσαι παρών σε κάθε δημοτικό συμβούλιο. Σε ικανοποιεί το επίπεδο των συνεδριάσεων; Και γιατί πιστεύεις υπάρχει αυτή η αδιαφορία απ’ τους συνδημότες, που δεν πατάνε σε καμία συνεδρίαση, παρόλο που είναι ανοικτές;

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την φιλοξενία σας και την ευκαιρία που μου δίνετε  να επικοινωνήσω με τους αναγνώστες σας. Μια επικοινωνία η οποία έρχεται ελάχιστες μέρες μετά το ετήσιο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ένα συνέδριο που  είναι καθοριστικό για τις εξελίξεις και το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Έδεσσας όπως και στην πλειοψηφία των δημοτικών συμβουλίων παρατηρούμε μια απαξίωση του πρώτου δημοκρατικού θεσμού της κοινωνίας μας. Μια απαξίωση που οφείλεται στον καθαρά δημαρχοκεντρικό τρόπο άσκησης της διοίκησης του δήμου από μια μικρή κλειστή  ομάδα ατόμων. Θεωρώ ότι επικρατεί η αντίληψη αποφασίζουμε και διατάζουμε. Όλα τα παραπάνω είναι φυσικό να αποθαρρύνουν  την ενεργή συμμετοχή των συμπολιτών μας σε ένα παιχνίδι στημένο. Άλλωστε  σε κάποιους βολεύει η μη συμμετοχή των πολιτών και δεν την επιθυμούν αφού η μετριότητα και η ανυπαρξία κάποιων δημοτικών συμβούλων είναι εκκωφαντική.  Ο «Κλεισθένης» το νέο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση φιλοδοξεί να δώσει τέλος σε όλες τις παραπάνω παθογένειες, επιθυμεί να ενεργοποιήσει τον δημοτικό σύμβουλο, τον πολίτη να συνθέσει όλες τις υγιείς δυνάμεις της τοπικής κοινωνίας.

  • Ποιοί θεωρείς ότι είναι οι αναξιοποίητοι «θησαυροί» του Δήμου Εδεσσας;

Ο Δήμος Έδεσσας πράγματι είναι ένας τεράστιος κρυμμένος θησαυρός μάλιστα κάποιοι θα έλεγα χαριτολογώντας επιθυμούν να παραμείνει κρυμμένος για να μην τον χάσουν. Μια νοοτροπία που φυσικά πρέπει να αλλάξει ο δήμος πρέπει να προχωρήσει μπροστά με εξωστρέφεια, καταρχάς πρέπει να βάλουμε τέλος στο δημογραφικό κατήφορο να επενδύσουμε στην ελκυστικότητα της πόλης μας ως επιλογή εγκατάστασης οικογενειών  ως μόνιμη κατοικία. Προσωπικά εγώ αλλά και πολλοί συμπολίτες μας επέλεξαν την Έδεσσα ως μόνιμη κατοικία όχι μόνο επειδή είναι η ιδιαίτερη πατρίδα.  Η Έδεσσα είναι πόλη που αξίζει να ζεις και αυτό πρέπει να το κοινωνήσουμε. Επίσης πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στη φυγή του πιο δημιουργικού κομματιού της κοινωνίας μας, δηλαδή της νεολαίας μας. Η αγροτική οικονομία ο χειμερινός εναλλακτικός τουρισμός  μπορούν να προσφέρουν επιχειρηματικές ευκαιρίες. Η τοπική αυτοδιοίκηση μέσω  του γραφείου νεοφυής επιχειρηματικότητας μπορεί να στηρίξει, να καθοδηγήσει, να πληροφορήσει για τα νέα δεδομένα στην αγροτική και τουριστική οικονομία.

  • Θα … «φλερτάρεις» και στις ερχόμενες εκλογές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, Τάσο;

Για όσους με γνωρίζουν η εμπλοκή μου στα κοινά αποτελεί στάση ζωής, διακονίας,  προσφοράς εθελοντισμού. Στις προηγούμενες εκλογές αν και νέος αρκετοί συμπολίτες μου με τίμησαν με την ψήφο τους. Τους ευχαριστώ, πιστεύω ότι δεν τους απογοήτευσα, αφού ήμουν παρών σε όλα τα δημοτικά συμβούλια, ενώ με άρθρα μου κατέθεσα προτάσεις, ανησυχίες και ανέδειξα κακώς κείμενα. Επιθυμώ να είμαι χρήσιμος στον άνθρωπο της διπλανής πόρτας στον άνθρωπο που τον χτύπησε η οικονομική κρίση διότι η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια την κρίση των αξιών και των θεσμών της κοινωνικής συνοχής.. Επιθυμώ να είμαι χρήσιμος στην πόλη μου, την τοπική κοινωνία που καλείται να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο της στο ευρωπαϊκό- παγκόσμιο γίγνεσθαι διότι ο 21ος αιώνας ανήκει στις ΠΟΛΕΙΣ.

  • Τι σε οδήγησε να επιλέξεις το συνδυασμό του Γιάννη Τσεπκεντζή, «Κοινωνία σε Κίνηση»;

Θεωρώ ότι αυτό που συμβαίνει στην πόλη μας με την «Κοινωνία σε Κίνηση» είναι κάτι πρωτοποριακό. Κάποιοι συμπολίτες μας βέβαια έχουν τις επιφυλάξεις τους και καλά κάνουν αλλά πιστεύω ότι στο τέλος και ο πιο δύσπιστος αλλά  καλοπροαίρετος πολίτης  θα πειστεί και θα μας εμπιστευτεί προκειμένου να δώσουμε  στον δήμο  ευρωπαϊκό αέρα Η διαφορετικότητα της δημοτικής μας παράταξης σε σχέση με αυτό που βιώναμε μέχρι χθες έγινε αισθητή ήδη από την ιδρυτική διακήρυξη. Νέοι ενεργοί προοδευτικοί συμπολίτες μας καταθέτουν μια σοβαρή ανησυχία για το μέλλον  του δήμου, ενώ  κάθε μήνας αφιερώνεται σε μια θεματική ενότητα προκειμένου μαζί με την κοινωνία, τους φορείς, τους ενεργούς πολίτες  να συνδιαμορφώσουμε το πρόγραμμα μας. Το κυριότερο ο  Γιάννης  Τσεπκεντζης σε ρόλο συντονιστή ή μάλλον σε ρόλο μαέστρου  μιας  συμφωνικής ορχήστρας προκειμένου κάθε μουσικό όργανο να δώσει στην ολότητα το τέλειο αποτέλεσμα. Άλλωστε όπως και ο ίδιος χαρακτηριστικά δήλωσε στην ιδρυτική διακήρυξη : «θα είμαι πρώτος μεταξύ ίσων» τονίζοντας την συλλογικότητα της παράταξης. Βέβαια τα γνωστά άγνωστα παπαγαλάκια, φωνές από το παρελθόν προσπαθούν να απαξιώσουν να διαβάλουν την όλη προσπάθεια προσδοκώντας να μας κρεμάσουν διάφορες ταμπέλες. Επί της ουσίας η επιλογή συμπόρευσης με τον Γιάννη οφείλεται στο γεγονός ότι αντιπροσωπεύει το νέο και το προοδευτικό. Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι για μένα προοδευτικό είναι κάθε άτομο που με βαθιά γνώση της ιστορίας, της παράδοσης, της παρακαταθήκης που του παραδόθηκε επιθυμεί να βελτιώσει να επανεκινήσει την κοινωνία αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την τεχνολογική οικονομική κοινωνική εξέλιξη. Από την άλλη συντηρητικό θεωρώ κάθε άτομο που  είναι ευχαριστημένος με την στασιμότητα, την εσωστρέφεια και δεν επιθυμεί αλλαγές. Επίσης άλλα θετικά στοιχεία για να ηγηθεί της προσπάθειας αλλαγής, αποτελεί η εντιμότητα του, το γεγονός ότι ανήκει στον επιχειρηματικό κόσμο, η γνώση του αυτοδιοικητικού γίγνεσθαι, η δημοκρατικότητα του.

  • Εάν ο εδεσσαϊκός λαός σου δώσει την ευκαιρία να μπεις στο Δήμο, ποιές θα είναι οι προτεραιότητές σου;

Να μπω στον δήμο; Δεν επιθυμώ να κάνω ρεσάλτο στην εξουσία πραγματικά πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία,  ο δήμος είσαι εσύ  εγώ ο κάθε ενεργός  πολίτης. Νιώθω ότι είμαι μέσα στον δήμο αλλά δυστυχώς η νυν διοίκηση έχει ώτα ερμητικά κλειστά. Η Κοινωνία σε Κίνηση επιθυμεί να ενεργοποιήσει και να ακούσει κάθε πολίτη . Έτσι λοιπόν από την μια  επιθυμούμε να αναλάβουμε την ευθύνη , να θέσουμε τις προτεραιότητες να καταθέσουμε τον μελλοντικό οραματικό σχεδιασμό και από την άλλη να αφήσουμε τις υπηρεσίες αναπόσπαστες από παρεμβάσεις, με την γνώση που κατέχουν  να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα. Θεωρώ ότι  προτεραιότητα αποτελεί η εισαγωγή των νέων ψηφιακών τεχνολογιών στην τοπική αυτοδιοίκηση    προκειμένου να μειώσουμε την  γραφειοκρατία αλλά και η εξυπηρέτηση, η ενημέρωση του πολίτη , οι συναλλαγές με τις υπηρεσίες, να γίνονται ταχύτερα, αξιόπιστα και με διαφάνεια.

Επίσης προτεραιότητα και μεγάλο στοίχημα για κάθε δήμο  αποτελεί  η μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή η ενίσχυση των  καλών πρακτικών ανακύκλωσης επαναχρησιμοποίησης

με αντικειμενικό στόχο την μείωση των δημοτικών τελών.  Προτεραιότητα αποτελεί και η διαδημοτική συνεργασία προκειμένου από κοινού να σχεδιάσουμε, αλλά και να διεκδικήσουμε την επίλυση σύνθετων προβλημάτων. Τρεις προτεραιότητες η υλοποίηση των οποίων  απαιτεί μόνο πολιτική βούληση. Τέλος  όπως γνωρίζεται είμαι λάτρης του ποδηλάτου όχι μόνο ως μέσου αναψυχής αλλά και ως μέσου μεταφοράς έτσι λοιπόν θα ήθελα να θέσω ως προτεραιότητα την βιώσιμη κινητικότητα και ανάπτυξη με σωστό και ουσιαστικό σχεδιασμό σε μια πόλη που προσφέρεται για τέτοιου είδους παρεμβάσεις και περιβαλλοντικές δράσεις.

  • Θα ερχόσουν σε αντιπαράθεση στις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, που δε θα εγκρίνατε, για τα συμφέροντα του τόπου σου;

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ένα δημοτικό συμβούλιο με τις αποφάσεις του θα δρούσε ενάντια στα συμφέροντα του τόπου. Το δημοτικό συμβούλιο οφείλει να προωθεί τα συμφέροντα του τόπου και των ανθρώπων του. Φυσικά διαφορετικές αντιλήψεις και πολιτικές υλοποίησης στόχων θα υπάρχουν. Επίσης είναι δεδομένο ότι θα συγκρουστώ με συντηρητικές αντιλήψεις και μικροσυμφέροντα πολιτικά οικονομικά που δεν αφήνουν δήμο να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει στον ευρωπαϊκό ουρανό.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s