Θα μπορούσε η Έδεσσα να γίνει το μικρό Φράιμπουργκ των Βαλκανίων;

freiburg2.jpgΗ δημόσια διαβούλευση για το  branding της πόλης μας ανέδειξε ότι  ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να προωθηθούν, είναι το πράσινο και το ελκυστικό περιβάλλον που διαθέτει .  Αν θεωρήσουμε ότι το city branding  έχει ως πρώτο στόχο να κάνει καλύτερη και ποιοτικότερη την ζωή του κατοίκου  της,  τότε ο στόχος να μετατραπεί η Έδεσσα  σε πράσινη πόλη είναι εφικτός αρκεί να υπάρξει  η πολιτική βούληση για πραγματικές καινοτομίες και παρεμβάσεις που θα αλλάξουν την ζωή   μας.

Για να κατανοήσουμε όμως τι  λέμε πράσινη πόλη ας δούμε το παράδειγμα του Φράιμπουργκ μιας πόλης που θεωρείται  «η οικολογική  πρωτεύουσα της Ευρώπης»  και «η πράσινη πρωτεύουσα του κόσμου» .

Το Φράιμπουργκ  των περίπου 230.000 είναι σχεδόν αυτάρκης ενεργειακά χάρη στην ηλιακή ενέργεια, αφού έχει την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια στην Γερμανία-1700 ώρες (στην Ελλάδα είναι περίπου διπλάσιες). Σε κατοικίες και δημόσια κτίρια, στις στάσεις των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς, ακόμα και στον πρώην ΧΥΤΑ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμάτων), κυριαρχούν τα φωτοβολταϊκά. freiburg1.jpgΤο 1995 κατασκευάστηκε επίσης το πρώτο ηλιακό στέγαστρο σε στάδιο, ενώ το 2006 θα είναι το πρώτο πλήρες ηλιακό στάδιο στην Γερμανία, το οποίο θα παράγει 275.000 Κw/h ετησίως περιορίζοντας την έκλυση διοξειδίου στην ατμόσφαιρα κατά 136 τόνους, με απώτερο στόχο τον μηδενισμό του.

Από το 2009 κατασκευάζονται μόνο τα λεγόμενα «παθητικά κτίρια», τα οποία δεν καταναλώνουν περισσότερα από 15 kw/h ετησίως για θέρμανση και ψύξη, ενώ μέχρι το 2020 θα ανακαινισθούν 1.300 παλαιές κατοικίες, ώστε να μειωθούν οι ενεργειακές τους ανάγκες κατά 50%. Πανταχού παρούσες είναι βέβαια εγκαταστάσεις αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας και μονάδες παραγωγής βιοαερίου. Ζεστό νερό παρέχεται από την γεωθερμία. Το 69% των απορριμμάτων ανακυκλώνεται, ενώ ακόμα και από τα οργανικά υπολείμματα παράγεται βιοαέριο.

Σε μια εποχή που ζητούμενο είναι η ανάπτυξή θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Φράιμπουργκ έχει γίνει επίσης μοντέλο ανάπτυξης, αφού συμφιλιώνει την -φαινομενική- αντίφαση μεταξύ οικολογίας και οικονομίας. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί 12.000 θέσεις εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι προβλέπονται 15 δις ευρώ για επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και για την ενεργειακή ανακαίνιση των παλαιών κτιρίων. Ανακαλύφτηκε, δηλαδή, μια φλέβα πράσινου χρυσού, ένα πράσινο Ελντοράντο.

Η πόλη έχει μετατραπεί και σε ένα μοναδικό στα χρονικά διεθνή κόμβο θεσμών τεχνογνωσίας και έρευνας για βιώσιμη ανάπτυξη. Ήδη από τις απαρχές του οικολογικού κινήματος εγκαταστάθηκαν η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ηλιακής ενέργειας (ISES), το γερμανικό «Οικολογικό Ινστιτούτο», η Ευρωπαϊκή Γραμματεία του «Διεθνούς Συμβουλίου για περιβαλλοντολογικές πρωτοβουλίες» (ICLEI) και το φημισμένο Ινστιτούτο ηλιακών συστημάτων Fraunhofer (ISE), από το οποίο προέρχονται οι περισσότερες ευρεσιτεχνίες ηλιακής τεχνολογίας παγκοσμίως και απασχολεί 1200 άτομα.

Η «Μέκκα της οικολογίας» αποτελεί όμως και τουριστικό πόλο έλξης. Μόνο το 2018 την επισκέφτηκαν 25.000 οικο-τουρίστες από όλον τον κόσμο για να δουν τα εμβληματικά πράσινα αξιοθέατα της πόλης και να πάρουν ιδέες.

Τέλος να αναφέρουμε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι δεν έχουν  αυτοκίνητο freiburg4και μετακινούνται κυρίως με ποδήλατο, με το τραμ και με τα πόδια. Ανάμεσα στις πολυκατοικίες υπάρχουν μόνο πεζόδρομοι όπου κυκλοφορούν πεζοί ή ποδηλάτες. Οι ποδηλάτες συνήθως μεταφέρουν και τα παιδιά τους σε καθισματάκια πάνω στο ποδήλατο ή σε τροχήλατο αμαξίδιο που το σέρνουν από πίσω. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν το δικό τους ποδήλατο ή πατίνι και μετακινούνται άφοβα μόνα τους.

freiburg5Τα κτίρια είναι περικυκλωμένα από πελώριες πρασιές με ψηλά δέντρα, θάμνους και λουλούδια. Αν πας την άνοιξη, αντικρίζεις πυκνές πράσινες φυλλωσιές και πλούσιες ανθοφορίες. Η δενδροστοιχίες σε ακολουθούν καθώς κάνεις την βόλτα σου. Τα περισσότερα διαμερίσματα έχουν μπαλκόνια, πράγμα ασυνήθιστο για πόλη της κεντρικής Ευρώπης. Κανονικά μπαλκόνια όπου χωράνε παραπάνω από 2 καρέκλες και μία απλώστρα, και μπορείς να κάθεσαι και να απολαμβάνεις τον ανοιξιάτικο ήλιο.

freiburg3.jpg Οι κάτοικοι στα ισόγεια διαμερίσματα εκμεταλλεύονται τον προαύλιο χώρο και στήνουν τραπεζάκια, ομπρελίτσες και σκαρώνουν μίνι μπαχτσεδάκια. Ακόμη και στα μπαλκόνια έχουν μπόλικες γλάστρες και έτσι το μάτι δε σταματάει να βλέπει πρασινάδα. Στους δρόμους υπάρχουν οι κλασικοί κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης του δήμου της πόλης. Παράλληλα, έχουν τοποθετηθεί και ειδικοί κάδοι, φτιαγμένοι στο μεγαλύτερο μέρος τους από ανακυκλωμένα υλικά, όπου οι κάτοικοι πετούν τα προς ανακύκλωση απορρίμματά τους και αυτό καταγράφεται με χρήση καρτών.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν  ουτοπία και ανέφικτα να υλοποιηθούν στην Έδεσσα, όμως  οι στόχοι και οι χρηματοδοτήσεις  της ευρωπαϊκής ένωσης για την πράσινη ανάπτυξη, την μείωση του CO2, και το περιορισμό της κλιματικής αλλαγής, ίσως αποτελούν  μοναδική ευκαιρία προκειμένου η πόλη μας να γίνει η πράσινη πρωτεύουσα  των Βαλκανίων..

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s